Winters kamperen in de Texelse duinen

Texel Den Burg Eiland Waddeneiland Duinen Strand Zee Noordzee Camping Kamperen Oudeschild Pasen

Texel. Met zijn ‘T’ het eerste eiland van de ‘tv tas’ De benaming van de Waddeneilanden die we allemaal wel voor topografie op de basisschool hebben moeten leren. Texel, verreweg het grootste van die eilanden, wordt door vele mensen beoordeeld als het: ‘minst eiland-achtige eiland’. Het heeft niet dat typerende idyllische Waddeneiland sfeertje, cultuurtje of ‘feeling’. Gedeeltelijk ben ik het daar mee eens. Dit heeft hoofdzakelijk denk ik twee oorzaken.

  • Het eiland is veel groter dan de andere eilanden en in verhouding tot de eiland-achtige natuur van duinen, heide, zilt moeras en bos heeft het veel meer polder dan enig ander Waddeneiland, wat het een veel meer ‘Hollands’ karakter geeft.
  • In combinatie met al die polders ligt het ook nog eens dicht bij het vaste land. En om het te bezoeken hoef je slechts een half uurtje te varen met een grote pont die ook nog een vele keren per dag gaat. Het is eiland is kortom veel toegankelijker, veel makkelijker bereikbaar voor grote groepen dagtoeristen uit de randstad.

Maar aan de andere kant ben ik het er niet mee eens. Texel is wel degelijk een echt Waddeneiland. Je moet alleen weten hoe en waar je op Texel moet verblijven om dat te ervaren en ook wanneer je moet gaan.

Om toch dat heerlijk eilandgevoel van, ‘er even tussenuit’, ‘even lekker uitwaaien’ op Texel te ervaren kan ik jullie de volgende tips geven.

kamperen op een duin
  • Heb je geen zin in overlast veroorzaakt door zuipende campingjongeren? Ga dan ook niet in de zomer! Maar ga in plaats daarvan in april of mei. In de loop van april gaan de meeste campings weer open. De Staatsbosbeheer camping gaat al om 1 april weer open en is op de eilanden zeker een aanrader. Wij waren er vorig jaar al eind maart, tijdens Pasen. De enige camping die toen al open was, was De Krim camping Kogerstrand bij het gehucht de Koog. Je moet uiteraard wel een beetje gek zijn om zo vroeg in het jaar midden op een duin te overnachten met stormachtige winden die je tent volledig uit elkaar zouden trekken als je niet alle stormlijnen zou vast zetten met grote houten zandharingen. Bovendien waren de temperaturen een paar graden boven nul. We waren ook de enige kampeerders met tent op de camping. Voor de rest stonden er alleen nog maar een paar caravans en campers.

Texel Den Burg Eiland Waddeneiland Duinen Strand Zee Noordzee Camping Kamperen Oudeschild Pasen

  • Er is bovendien iets anders leuks te beleven in de tijd. Want zo vroeg in het voorjaar worden er namelijk een heleboel lammetjes geboren op Texel (wat bekend staat om haar schapenboeren). Het schattige tafereel van al die mekkerende pasgeboren lammetjes is bovendien niet alleen buiten te bewonderen maar er worden ook (tegen betaling) ware knuffelsessies met lammetjes georganiseerd bij enkele boerderijen op het eiland.
Texel Den Burg Eiland Waddeneiland Duinen Strand Zee Noordzee Camping Kamperen Oudeschild Pasen
Den Burg
  • Op cultureel terrein heeft Texel ook best wel wat interessants te bieden. Huur gewoon een fiets op de camping, fiets snel door die saaie polders heen en bezoek het gezellige oude dorp Den Burg, waar je zo rond lunchtijd prima kan vermaken. (Vooral Lokaal 16 is een echte aanrader, waar ze super lekkere chai-koffie serveren.) Fiets dan na de lunch door naar Oude Schild waar het maritiem museum ook wel de moeite waard is om te bezoeken.

Texel Den Burg Eiland Waddeneiland Duinen Strand Zee Noordzee Camping Kamperen Oudeschild Pasen

  • De saaie polders kunnen je uit de eilandsfeer halen. Hebben ze te veel impact op je vakantiegevoel, vermijd ze dan gewoon zo veel mogelijk! De Westkust van het eiland is één mooie strook duinen en strand, met stukjes bos, slufters en andere zoute drassigheid. Fiets daarom gewoon lekker door duinen of laat het zand en het zout door je haren waaien als je van strandpaviljoen naar strandpaviljoen struint.
Texel Den Burg Eiland Waddeneiland Duinen Strand Zee Noordzee Camping Kamperen Oudeschild Pasen
Lekker uitwaaien

One thought on “Winters kamperen in de Texelse duinen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top