Verrassende stedentrip Polen: Pierogi eten in Warschau

warschau polen stedentrip europa eten diner

Toen ik een stedentrip had geboekt met bestemming onbekend en te horen kreeg dat ik naar Warschau zou gaan, was ik stiekem een beetje teleurgesteld. Warschau. Het beeld van een grauwe, grijze, deprimerende stad vol sombere mensen dook op in mijn hoofd. Polen is sowieso geen land waar ik uit mezelf naar toe zou gaan. Maar goed, vooroordelen zijn er om ontkracht te worden. Ik google “Warschau bezienswaardigheden” en zie een heleboel moois. Allicht wellicht misschien dan toch…

De stad bleek duizendmaal leuker dan ik had verwacht. Zonnig, fris, met felle kleuren en veel blije mensen. Warschau is vrij klein, waardoor je het stadscentrum met alle belangrijke bezienswaardigheden eigenlijk in één dag wel kunt doorkruisen. Dat is een voordeel, want dan houd je meer tijd over voor datgene wat een stedentrip naar een ander land ook zo fijn maakt: het uitproberen van de lokale keuken.

Mijn lieftallige reisgenoot en ik strijken neer op het terras van een restaurant dat volgens de kaart traditioneel Pools eten serveert. De bediening loopt rond in folkloristische Poolse jurkjes in de kleuren blauw, wit en rood. De haren zijn tot ingewikkelde kapsels ingevlochten. Op-en-top kitsch, maar ach, wat kan ons dat schelen.

warschau polen stedentrip europa eten diner
Dit zijn ze dan: pierogi

Dé specialiteit van dit restaurant is “pierogi”, een Poolse variant op dumplings. Het zijn halvemaanvormige deeghapjes met vulling. En die vulling kan werkelijk van alles zijn: aardappel, kaas, zuurkool, ui, je kan het zo gek niet bedenken. Er zijn ook zoete pierogi, met een vulling van kersen, aardbeien of blauwe bessen. Om het af te maken wordt het geheel geserveerd met (zure) room.

Om eerlijk te zijn spraken de pierogi mij in eerste instantie niet zo aan. Ik vond het er behoorlijk saai en smakeloos uitzien, die bleke halvemaantjes. Desondanks bestelde ik een portie. Alweer werden mijn vooroordelen ontkracht. Pierogi zijn allesbehalve saai en smakeloos! Doe mij nog maar zo’n bord vol.

One thought on “Verrassende stedentrip Polen: Pierogi eten in Warschau”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top