Stedentrip in Nederland: 7 x tips Arnhem

Arnhem stedentrip citytrip Sonsbeek Rozet

Ben je van plan om binnenkort een dagje weg te gaan? Om iets te ondernemen in een andere stad in eigen land?Overweeg dan zeker Arnhem als je bestemming. Op reis met ome Hein zet de zeven leukste bezienswaardigheden voor je op een rij:

Tip 1 Struinen in Park Sonsbeek

Zonder twijfel is Sonsbeek het mooiste park in Arnhem. Het park is ontworpen in de stijl van een Engelse tuin en ligt op loopafstand van het Centraal Station. Op zonnige dagen is iedereen die in het centrum woont te vinden op de heuvel bij de Witte Villa. Deze zomermaanden is er veel te doen in het park. Op de Ronde Weide vinden iedere zondag de openluchtconcerten van Park Open plaats. Neem je kleedje mee en kom chillen op het gras, onder het genot van livemuziek, een hapje en een drankje. Tot en met 18 september kun je ook nog genieten van SONSBEEK ’16: transAction, de elfde editie van de hedendaagse kunsttentoonstelling SONSBEEK.

Arnhem stedentrip citytrip Sonsbeek Rozet
Park Sonsbeek

Tip 2 Authentiek Arnhem: Het Modekwartier

Kom je liever naar Arnhem om te winkelen? Dan kun je niet om het Arnhemse Modekwartier heen. Arnhem staat bekend als modestad. Het Modekwartier, dat ligt in de wijk Klarendal, speelt daar een belangrijke rol in. Het is een creatieve wijk waar diverse winkels, galerieën en studio’s te vinden zijn, van zowel gevestigde namen als veelbelovende talenten.  In en om het Modekwartier kun je ook heerlijk eten. Begin de dag met een ontbijtje bij Koffiekafeetje (met de lekkerste cappuccino van Arnhem!)  . Ga voor de lunch of een biertje langs bij Caspar, gelegen onder Hotel Modez aan het Elly Lamakersplantsoen. En sluit de dag af bij Goed.proeven, heerlijk dineren in het voormalig postkantoor, mét uitzicht op het spoor.

 

Arnhem stedentrip citytrip Sonsbeek Rozet
De Eusebius

Tip 3 Eusebiustoren: een uitzicht over Arnhem

De Eusebiuskerk bepaald al meer dan vijf eeuwen lang het stadsbeeld van Arnhem. De kerk is niet meer als kerk in dienst, maar wordt gebruikt voor allerlei historische en culturele evenement. Regelmatig worden er bijvoorbeeld vintage kledingmarkten gehouden of zijn er kunsttentoonstellingen. Sinds 2011 wordt de kerk (deels) gerestaureerd. Maar dat is nog niet alles! Het leukste aan deze kerk is namelijk dat je er met een panoramalift omhoog kan. In een glazen lift ga je 73 meter de lucht in. Vanaf dat punt heb je een mooi uitzicht over de stad. En… je kan zelfs nog hoger, met de trap. Moet je geen hoogtevrees hebben.

Arnhem stedentrip citytrip Sonsbeek Rozet
Binnen bij het Rozet

Tip 4 Rozet, een uniek staaltje architectuur

Mooi uitzicht over Arnhem heb je ook vanaf het dakterras van het Rozet. Dit gebouw, dat al meerdere prijzen heeft gewonnen vanwege de mooie architectuur, staat bekend als het middelpunt voor cultuur, kennis en educatie in Arnhem. Een must-see dus! Het gebouw herbergt de bibliotheek, een kunstgalerie, diverse werkplekken en er worden dans- theater- en muzieklessen gegeven. Daarnaast vinden er regelmatig lezingen, cursussen, workshops, debatten, presentaties, optredens en tentoonstellingen plaats. Op de begane grond zit Momento, een eigentijds restaurant waar je terecht kunt voor een kopje koffie en wat te eten.

Arnhem stedentrip citytrip Sonsbeek Rozet
Het Rozet in Arnhem

Tip 5 Meinerswijk & Stadsblokken

Natuurliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in Arnhem. Aan de overkant van de Rijn ligt het uiterwaardenpark Stadsblokken-Meinerswijk. Neem vanaf het Centraal Station bus 7, 5 of 6 en stap uit bij bushalte de Praets. Vanaf hier kun je naar beneden lopen. Linksaf is richting Stadsblokken, rechtsaf richting Meinerswijk. Kies je voor de richting Stadsblokken dan volgt een wandeling langs de Rijn, met de kade in het vizier. In Meinerswijk kom je onder andere gallowayrunderen en konikspaarden tegen, een oude steenfabriek en een vogelkijkhut. De organisatie Kloppend Stadshart heeft een wandelroute van ongeveer acht kilometer opgesteld door dit natuurpark.

Arnhem stedentrip citytrip Sonsbeek Rozet Stadsblokken Meinerswijk
Stadsblokken-Meinerswijk

Tip 6 Arnhems bijzondere boekenwinkels

Boekenwurmen opgelet! Arnhem kent verschillende zaken waar je zeker eens tussen de boeken moet gaan snuffelen. De grootste daarvan is Het Colofon, een boekhandel in oprichting in de Bakkerstraat. Twee verdiepingen, zowel nieuw als tweedehands, en je kan er nog koffiedrinken ook. De boekwinkel presenteert zich ook als conceptstore: iedereen die iets heeft aan te bieden dat raakvlakken heeft met boeken kan zich binnen het Colofon manifesteren. Liever wat kleiner? Ga dan naar Hijman Ongerijmd (Grote Oord 15). Deze boekhandel bestaat al bijna een eeuw en heeft een authentiek en divers aanbod aan boeken. Wie van echt bijzonder houdt moet naar Walter in de Spijkerstraat. Walter is opgericht door grafisch ontwerper Corine van der Wal en programmamaker Krista Jantowski en is tevens hun studie. Onder het genot van een kopje koffie kun je je hier verdiepen in boeken die zich op het snijvlak van kunst, filosofie, politiek en maatschappij bevinden. Ook worden er regelmatig lezingen gehouden.

Tip 7 Winkelen in de zeven straatjes

In Amsterdam zijn het de negen straatjes, in Arnhem de zeven straatjes: een deel van het Arnhemse binnenstad waar de kleine, bijzondere winkels te vinden zijn. Een uniek stukje historisch Arnhem met niet-doorsnee winkels. Je kunt er gezellig rondsnuffelen in een van de leuke winkels of genieten van een kopje koffie (of taart, of wijn, of wat dan ook) in een van de koffiezaken. Het gebied bestaat uit de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, het Eiland, de Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Voor originele cadeaus en hebbedingen is Bos&Heij een aanrader. De lekkerste taartjes eet je bij Hemels in de Kerkstraat.

One thought on “Stedentrip in Nederland: 7 x tips Arnhem”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top