Onze rondreis met de Trans-Siberië Express: het begin

Trans-Siberië Express Rusland Mongolië China Rondreis Irkutsk Beijing Moskou Ulaanbataar

Deze zomer hebben we een rondreis gemaakt over de wereldberoemde langste spoorlijn ter wereld, de bijna negenduizend kilometer lange rails waarover de Trans-Siberië Express reist. Wat echter minder bekend is, is dat deze spoorlijn zich ongeveer op de helft van de rit opsplitst in verschillende andere spoortrajecten. Een daarvan doorkruist drie verschillende landen, drie geheel andere culturen en drie totaal verschillende landschappen: de Trans-Mongolië Express.

Rusland: op weg naar Siberië

We begonnen onze rondreis in Moskou, waar we aankwamen op zaterdag 16 juli. Op maandag de 18de stapten we in de enige echte Trans-Siberië Express, om daar vier dagen door te brengen en te ervaren hoe het is om in een trein te leven, samen met de samovaar, onze medereizigers, de provodnits en de provodnitsa (de Russische treinconducteur en -conductrice). Op vrijdag 22 juli komen we aan in Irkutsk, waar we na een uitstapje naar het Baikalmeer weer terugkeren om te ontdekken wat een geweldige stad het is – niet voor niets wordt het ook wel “het Parijs van Siberië” genoemd.

Twee weken reizen door Centraal-Mongolië

Op zondag 24 juli stappen we dan de trein weer in, de Trans-Mongolië Express dit keer. Hier geen Russische provodnits en provodnitsa, maar twee strenge Mongoolse dames die de trein met een ijzeren discipline schoonhielden, en de plafonds openschroefden bij de grenscontrole. Na een lange nacht aan de Russisch-Mongoolse grens te hebben stilgestaan is het dan eindelijk zo ver: we komen aan in Ulaanbataar, de Mongoolse hoofdstad. Daar staat ons een druk programma te wachten: we brengen eerst twee dagen door in Terelj National Park, dan een dag in Ulaanbataar, dan gaan we een week met gids en chauffeur een rondreis maken door de Mongoolse steppe, om uiteindelijk weer terug te keren in de hoofdstad.

Eindpunt China: eten en fietsen in Beijing

Het is alweer augustus als we onze treinreis vervolgen naar Beijing, waar we na een dag en een nacht in de trein aankomen en totaal moeten wennen aan het verschil met Mongolië: van totale leegte en rust naar totale drukte en chaos. Het eten was er echter wel een stuk beter.

Benieuwd naar de details van onze reis? Blijf dan onze website volgen, want de komende weken zullen we regelmatig verhalen posten over deze fantastische rondreis. Verwacht tips voor de treinreis, bijzondere bezienswaardigheden in Moskou, ontdekkingen in Irkutsk, filosofische bespiegelingen over het Baikalmeer, van alles en nog wat over onze tijd in Mongolië en verhalen over fietsen in de stad met nine million bicycles!

6 thoughts on “Onze rondreis met de Trans-Siberië Express: het begin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top