Roemeense ruïnes bij Siria

Afgelopen zomer ben ik voor het eerst van mijn leven in Roemenië geweest. Het bleek een bijzondere bestemming te zijn. Het is land waarvan je niet meteen denkt: ‘Laat ik daar nu eens naar op vakantie gaan’, maar het is zeker de moeite waard. Het is een land vol van verborgen cultuurschatten en het heeft een prachtige gevarieerde natuur, welke allemaal behoorlijk onbekend zijn bij de West Europese mens. Als je van West naar Oost reist veranderd het landschap van lege vlakten tot ruige bergen, tot moerasachtig gebied bij de monding van de Donau tot het aan het prachtige zandstrand aan de Zwarte Zee. En daartussen liggen overal bezaaid tientallen zo niet honderden (tot ruïnes vervallen) kastelen. Vooral in de Karpaten.

 

De legende van de Karpaten

De ongerepte woestheid van deze Karpaten, een gebergte dat vanuit het noorden Roemenië binnenkomt en het gehele centrum van het land in beslag neemt, is bijzonder. Het is een gebied waar meer dan een derde van alle lynxen, wolven en beren ten westen van Rusland leven. Dit gebergte omsluit ook Transsylvanië, de regio waar de sinistere legende van Dracula vandaan komt. Een verhaal dat gebaseerd is op de geschiedenis van Vladimir de derde, van de orde van de Draak (Dracul). Deze in 1431 geboren edelman die eind vijftiende eeuw regeerde vond dat hij het Christendom moest beschermen tegen de horden Ottomanen. Waarvan hij er gedurende zijn regeringsperiode vele duizenden vervolgens van kont tot kop op een houten paal spietste en tentoonspreidde. Vandaar zijn bijnaam: Vladimir de Spietser. Het is daarom ook niet zo verwonderlijk, dat er gebaseerd op de geschiedenis van zo’n bloeddorstig man, een letterlijk bloeddorstige figuur als Dracula de vampier uit ontstaan is.

Cetatea Siria Karpaten Roemenië Vladimir de Spietser Wandelen Bergen Mountains Hongaarse Vlakte Ruïnes Avontuur Natuur
Cetatea Siria

Een rit omhoog

Deze sinistere legende en deze duistere geschiedenis bepalen toch de belevening, beïnvloeden toch onbewust de ervaring wanneer men op een hete zomerdag in een oude auto bij de voet van de Karpaten omhoog rijd. Hoewel een hete stralende dag toch echt iets anders is dan een mistige koude herfstochtend, wat veel beter bij zo’n legende schijnt te passen, wierp het bij mij wel vragen op zoals: ‘Wat heeft zich hier door de eeuwen heen afgespeeld?’, ‘Wat voor een vorsten of graven regeerden hier in de Middeleeuwen?’, ‘Waren zij goed voor hun onderdanen?’. We reden dus in een oude auto omhoog een grote heuvel op. De auto was van een Roemeense vriendin die daar in de buurt van die heuvel in een dorpje genaamd Siria werkte. Ze doet fantastische werk voor een organisatie die de vele zigeuners die daar wonen helpt. Die zomervakantie waren we bij haar op bezoek en werden we door haar rondgeleid. Zo ook die middag. Ze reed ons de heuvel op, naar de ruïne van het vijftiende-eeuwse kasteel Cetatea Siria.

Cetatea Siria Karpaten Roemenië Vladimir de Spietser Wandelen Bergen Mountains Hongaarse Vlakte Ruïnes Avontuur Natuur

Een bijzonder uitzicht

Het laatste stuk moesten we lopen, waarbij de gehele afstand werden begeleid door een zwerfhond met een blauwgroen ontstoken oog. In de brandende hitte van de zon kwamen we aan bij de ruïne. Maar daar werden we ook meteen weer verkoeld door een bries die tot ons kwam omdat hij gedurende een aanloop van vele honderden kilometers nergens gestopt werd in zijn gang. Voor ons lag namelijk de Hongaarse vlakte, zo vlak als onze Hollandse polders. Het uitzicht was magnifiek. Stel je eens voor. Een ruïne op de top van een heuvel, gelegen aan de uiterste grens van de Karpaten. En voor je een eindeloze vlakte, een uitzicht van honderden kilometers ware het niet dat de horizon uiteindelijk werd vervaagd door de heiigheid in de verte die ontstaat op zulke zwoele zomermiddagen. En stel je je dan eens voor, wat voor een enorm belangrijk strategische punt deze burcht, wellicht als wachtpost, gehad zou moeten hebben. Over een blikveld van meer dan 180 graden zouden ridders daar al van vele tientallen kilometers afstand een uit Hongarije afkomstige vijand kunnen zien naderen. Zou Vladimir de Spietser zo ook ooit, zijn plannen al beramend, aan een andere grens van de Karpaten, de Ottomaanse invasie hebben aan zien komen?

Cetatea Siria Karpaten Roemenië Vladimir de Spietser Wandelen Bergen Mountains Hongaarse Vlakte Ruïnes Avontuur Natuur
Hongaarse vlakte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top