Op reis met… Marjolein naar IJsland

Voor alweer een nieuwe editie van “Op reis met…” interviewden we Marjolein van Your Travel Guide over haar rondreis naar IJsland. Zij verbleef in de winter een week in dit prachtige land en heeft in het zuiden en westen rondgereisd.

Laat je zeker niet tegenhouden door de weersvoorspellingen voor IJsland. Het land is in alle seizoenen anders en daarom zeker een aanrader.

Je bent naar IJsland geweest…. Hoe kwam je op het idee?

Ik ben afgelopen november naar IJsland geweest. In 2015 maakte ik voor het eerst een reis met mijn vader, naar New York. Vorig jaar besloten we om dat weer te doen. Barcelona stond op ons lijstje, maar uiteindelijk kozen we voor IJsland. Ik ben zelf geen autorijder en naar Barcelona zou ik zelf nog wel kunnen gaan, naar IJsland niet zo snel. En daarnaast de foto’s van het land geven je genoeg redenen om die kant op te gaan.

Jokulsarlon 2

Wat zijn daar volgens jou de mooiste bezienswaardigheden?

Zonder uitzondering de natuur. Er zijn zoveel mooie plekken in IJsland, maar Jokulsarlon heeft echt mijn hart gestolen. Het is zo onwerkelijk om een meer te zien met allemaal ijsschotsen. Vanaf de weg zag ik tussen de bergen door de eerste ijsschots al en eenmaal uitgestapt word je overdonderd door de prachtige natuurschoon. Ik had er wel uren kunnen staan en kijken naar de ijsschotsen. Af en toe dreef er eentje weg naar de zee of zwom er een zeehond tussendoor. Het gletsjermeer komt uit in de zee. Op het zwarte strand liggen allemaal ijsrotsen. Niet eens hele kleine, maar ook echt hele grote. De zee speelt ermee alsof het niets is.

Overige aanraders zijn de watervallen: Skogafoss, Seljalandfoss & Svartifoss, de grillige kustlijn rondom Dyrholaey en Vik. Een minder ontdekt plekje is de Fjadrarglufur Canyon, ook wel de Grand Canyon van IJsland. En natuurlijk kan een rondje Golden Circle ook niet ontbreken met de Geysir en de Gullfoss.

IJsland Reykjavik winter ORMOH Op reis met interview yourtravelguide rondreis

Wat is het leukste dat je daar hebt meegemaakt?

Een hoogtepunt noemen vind ik moeilijk. De gehele reis was namelijk vol hoogtepunten. Of het nou de wandeling richting de gletsjers was waardoor je het ijs van heel dichtbij kon aanraken, de wandeling naar het airplane wreck of het water omhoog zien komen bij de Geysir, het was zo mooi om de natuur te zien

Wat zul je niet gauw meer vergeten van je reis?

De werkelijk prachtige natuur. Wij hadden een auto gehuurd en konden zo de zuid- en westkant van het land verkennen. De vrijheid van een auto zorgt ervoor dat we veel mooie dingen hebben gezien. Je rijdt van het ene in het andere fotogenieke landschap. De natuurschoon van IJsland zal ik zeker niet snel vergeten. Daarnaast zal ik mijn pogingen om het Noorderlicht te fotograferen ook niet vergeten. Iedere nacht probeerde ik, ondanks de slechte voorspelling, om dat vast te leggen. Eén keer is het mij gelukt om het vast te leggen op beeld, maar zelf heb ik het nog niet mogen zien.

Dyrholaey

Ben je nog iets bijzonders te weten gekomen over IJsland?

Wij waren in de winter in IJsland en het lijkt mij ontzettend moeilijk om te dealen met zo weinig licht en zo weinig zon. De mensen die wij spraken in de hotels en guesthouses vroegen wij dan ook hoe het leven nou echt is in de winter. Er bleken zelfs vele mensen niet eens uit IJsland te komen maar geëmigreerd of voor langere periode wonend in IJsland. Op de vraag hoe ze de winter doorkomen was het antwoord in eerste instantie “wij kijken erg uit naar de feestdagen”. Ze vinden het ook gezellig om te drinken met elkaar.

Waren er ook dingen die minder leuk waren? Wat dan?

In IJsland kun je op één dag vier seizoenen meemaken en dat kan ik beamen. We hebben de zon vrij weinig gezien die week, best veel regen gehad en zelfs sneeuw. Op een dag drie keer kletsnat in de auto stappen doet wel wat met je humeur, maar aan de andere kant heeft het ook wel zijn charme. En regen of niet je gaat toch wel naar de bezienswaardigheid. Een ander minpuntje zijn de prijzen. Eten en drinken is duur in IJsland. Twee pizza’s en twee drankjes en je bent 50 euro lichter…

Jokulsarlon

Zou je nog iets mee willen zeggen tegen reizigers die ook van plan zijn om een soortgelijke reis als jullie te maken? Bijvoorbeeld tips, advies, of misschien wil je ze iets van harte afraden…

Laat je zeker niet tegenhouden door de weersvoorspellingen voor IJsland. Het land is in alle seizoenen anders en daarom zeker een aanrader. Praktische tips zijn: neem eten mee (zeker tussendoortjes) en thermoskan kan handig zijn. In de winter moet je roadtrip iets strakker plannen. Je hebt maar beperkt daglicht en daar moet je zoveel mogelijk uithalen. Wij begonnen altijd in het donker te rijden om zo in het licht bij de eerste bezienswaardigheid aan te komen.

Qua kleding kan ik je laagjes adviseren en regenkleding. Zorg dat je altijd kan switchen op het moment dat je kleren kletsnat zijn. Waterdichte schoenen en een jas zijn een vereisten in IJsland.

IJsland Reykjavik winter ORMOH Op reis met interview yourtravelguide rondreis


Meer weten van Marjolein? Neem dan ook een kijkje op haar website Your Travel Guide of volg haar op Instagram!

 

2 thoughts on “Op reis met… Marjolein naar IJsland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top