Op reis met… Manouk naar Noorwegen

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Voor deze editie van “Op reis met…”blijven we nog even in Scandinavië. Manouk (25) van de reisblog Groetjes uit Verweggistan neemt ons mee naar Noorwegen, in het bijzonder naar de Noorse hoofdstad Oslo. Daar verbleef ze drie dagen.

Je bent naar Oslo geweest…. Hoe kwam je op het idee?

Mijn zusje was voor haar studie een aantal maanden in Bergen, ook in Noorwegen. Omdat de treinreis van Oslo naar Bergen bekend staat als heel mooi, besloten mijn vriend en ik zowel naar Oslo als Bergen te gaan en tussendoor met deze trein te gaan. Dit kwam ook voort uit het feit dat het ticket niet heel goedkoop was: dan kun je dus beter wat langer gaan.

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Wat zijn daar volgens jou de mooiste bezienswaardigheden?

In het centrum kun je de meeste bezienswaardigheden vinden. Mijn favoriet was denk ik het stadhuis, want ik had niet verwacht dat je daar zulke mooie muurschilderingen zou kunnen zien. Echte aanrader dus! We zijn daar ook vrij lang geweest.

Daarnaast vind ik het ook heel leuk om het nieuwe district te bekijken in het donker. Achter het Operahuis kun je de Barcode vinden, allemaal nieuwe kantoorgebouwen met moderne architectuur. Ertussen kun je gekke kunstwerken vinden en de gebouwen naast elkaar geven een mooi gezicht. De meeste bezienswaardigheden in het centrum zijn wel mooi, maar dit vond ik de meest bijzondere.

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Wat is het leukste dat je daar hebt meegemaakt?

Ik heb het eigenlijk heel erg naar mijn zin gehad in Oslo, dus ook dit vind ik lastig! Maar een van de dingen die ik leuk vond is dat we er waren toen de koning jarig was. Er stond een superlange rij bij het Koninklijk Paleis en wij wilden er al bijna in gaan staan, want ik dacht dat we naar binnen konden. Dat was een beetje dom, want ik wist al dat hij dicht was in de zomer. Ik houd echter erg van paleizen, dus een meisje kan hopen, toch? ;). Het bleek dus dat de koning jarig was en dat je hem kon feliciteren. Hij was er niet persoonlijk, maar je kon iets in een boek schrijven. Dat hebben we geleerd van de aardige serveerster in het koffietentje waar we later kwamen.

Iets anders wat ik erg leuk vond was dat we besloten om de berg op te reizen richting de skischans Holmenkollen voor een mooi uitzicht over de stad. De metrorit erheen bleek voor een groot deel bovengronds te zijn en ik vond de uitzichten vanuit de metro echt heel mooi! Bijna leuker dan de eindbestemming.

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Wat zul je niet gauw meer vergeten van je reis?

Het heeft weinig met de stad te maken, maar ik heb gepresteerd om tijdens deze reis mijn schoenen te slopen. In voorbereiding voor onze reis naar Zuid-Amerika wilde ik mijn oude bergschoenen weer een aantal keer dragen om ze in te lopen. Ik had ze al een keer aangehad in Nederland en had er ook echt al een poosje mee gelopen (ruim een halfuur in mijn eigen stad) en dat ging prima. Ik twijfelde nog of ik niet nog een paar schoenen mee wilde nemen, maar mijn vriend overtuigde me van niet, want dat neemt alleen maar plek in beslag. Je raadt het al: we waren nog niet op Schiphol en mijn schoenen vielen uit elkaar. De zool was uitgedroogd en liet los. Ik heb dus van het station in Oslo tot de Airbnb zonder hak onder mijn schoen gelopen en de volgende dag zijn we begonnen met schoenen kopen. Ik liep vervolgens de rest van onze vakantie op knalpaarse Vans door de sneeuw die totaal niet matchten met mijn kleding, haha.

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Ben je nog iets bijzonders te weten gekomen over Oslo of Noorwegen?

Oslo is erg bezig met vernieuwingen en modernisering. Dat betekent dat er veel gebouwd wordt op het moment en dat er veel moderns te zien is. Ondanks dat ik meer hou van historische gebouwen, vond ik dit wel een heel leuke afwisseling. Ik vond de moderne gebouwen ook mooi en dat is ook weleens anders.

Iets anders wat ik heb geleerd is dat Noren heel erg van koffie houden! Ze drinken erg veel koffie. Ik heb dan ook genoten van de fijne koffietentjes. Zelfs leuk als je net als ik eigenlijk nooit koffie drinkt, want ze hebben ook thee en warme chocolademelk.

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Waren er ook dingen die minder leuk  waren?

In de winter is het natuurlijk koud in Noorwegen. Dat betekent dat er veel sneeuw en ijs ligt. Ik vond het niet heel erg, maar het is ook niet ideaal als er zoveel sneeuw ligt, want op sommige plekken kun je dan moeilijker komen. Het bekende blotebeeldenpark in Oslo, Vigelandpark, ligt ook onder een grote laag sneeuw. Ik denk dat dit ook een stuk leuker is met wat zonniger weer. Een ander nadeel is dat veel dingen alleen in de zomer geopend zijn: zo kun je bijvoorbeeld het Koninklijk Paleis alleen in de zomer bezoeken en veel andere dingen (zoals Akershusfort) zijn in de winter alleen in de weekenden geopend. Dit zijn wel nadelen aan reizen in het laagseizoen. Het was daarentegen wel lekker rustig, haha.

oslo Noorwegen scandinavie rondreis stedentrip bezienswaardigheden

Zou je nog iets mee willen zeggen tegen reizigers die ook van plan zijn om een soortgelijke reis als jullie te maken? Bijvoorbeeld tips, advies, of misschien wil je ze iets van harte afraden…

Oslo is vrij duur, dus wees daarop voorbereid. Ik raad van harte aan om een Airbnb te boeken. Zelf hadden we heel vriendelijke mensen waar we sliepen en daardoor konden we thuis koken. Uit eten is superduur, dus dat scheelde erg veel geld. Ook konden we zo eigen lunch maken bijvoorbeeld, die je vervolgens in het prachtige stadhuis op een bankje op kunt eten, terwijl je de muurschilderingen bewonderd. Als je meer tijd hebt dan raad ik zeker aan om ook naar Bergen te reizen met de Bergensbanen. Deze treinreis is echt prachtig en een dikke aanrader voor iedereen die van mooie natuur houdt, want je ziet echt zoveel dingen. Van sneeuwstormen tot prachtige meren.


  • Wil je meer weten over de Manouks reis naar Noorwegen of haar andere reizen? Bezoek dan zeker haar website en neem ook een kijkje op haar Instagram!
  • Ook voor eerdere edities van “Op reis met…” namen andere reizigers ons mee naar Scandinavië. Zo gingen we bijvoorbeeld naar Fins Lapland en naar Kopenhagen.
  • Andere stedentrips zien? Wij reisden af naar Istanbul, Warschau, SevillaBelgrado en Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top