Op reis met… Loes en Suus naar Zweden

ORMOH Zweden Scandinavie Stockholm zomer winter sneeuw kajak kajakken gastverblijf bestemming

Voor deze editie van “Op reis met…” interviewden we de zussen Loes en Suus. Op hun reisblog schrijven ze over al hun avonturen, en hun motto is niet voor niets “Once a year, go someplace you’ve never been before”. Vandaag vertellen ze alles over Zweden, waar ze regelmatig een week verblijven.

Jullie gaan regelmatig naar Zweden… waarom?

Wij zijn al verschillende keren naar Zweden geweest, omdat hier familie van ons woont. Daarom gaan we ongeveer elke twee jaar naar het Scandinavische land om ze op te zoeken. Het komt er dus eigenlijk op neer dat we het niet zelf hebben bedacht om naar Zweden te gaan, maar dat de verhuizing van familie hiervoor heeft gezorgd.

Hoe lang gaan jullie dan?

Meestal gaan wij ongeveer een week naar onze familie. Natuurlijk zijn we ook weleens langer geweest, zodat we meer van het land konden zien. Het is zelfs mogelijk om in een weekend op en neer naar Zweden te gaan. Wij hebben dit ooit gedaan en dat is misschien heel vermoeiend, maar wel heel leuk!

ORMOH Zweden Scandinavie Stockholm zomer winter sneeuw kajak kajakken gastverblijf bestemming

Wat zijn daar volgens jullie de mooiste bezienswaardigheden?

Stockholm is allereerst een hele leuke stad. De hoofdstad van Zweden voelt qua sfeer een beetje aan als Amsterdam en lijkt op Amsterdams omdat er ook veel water in de stad is. Stockholm bestaat uit eilandjes. Sommige mensen vinden dat Sydney en Stockholm op elkaar lijken, maar dat weten wij pas na de zomervakantie 😉 Er is een mooie historische wijk deze heet de Gamla Stan. Deze gordel bestaat uit kleurrijke grachtenpanden. In Stockholm zijn ook veel (openlucht)musea. Zweden is net als Nederland een koninkrijk en hier is veel van te zien in de hoofdstad van het land. Er is een slot, een werkpaleis en op een uurtje varen ligt het woonpaleis van de koning en de koningin.

Göteborg en Malmö zijn ook prachtige steden om rond te slenteren. Verder heeft Zweden ook twee mooie eilanden aan de oostkant Öland en Gotland. Ook een rondje Vättermeer is erg leuk om te doen. Ook zijn we in Lund geweest, een bruisende studentenstad.
Zweden heeft ook verschillende leuke pretparken. De drie die wij hebben bezocht zijn: Liseberg in Göteborg, High Caparral in Kulltorp en Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby. Onze familie woont ongeveer vierhonderd kilometer van Stockholm, ergens tussen Jönköping en Falköping in. Zij wonen op een boerderij, tussen de bossen, rivieren en weilanden. Een prachtig gebied. Dit is dan ook gelijk onze favoriete plek in Zweden. In de winter kan je hier snowboarden, skiën of langlaufen. Wij zijn alleen niet zulke sneeuwliefhebsters, dus komen wij altijd in de herfst of in de zomer. Dan kun je er prachtige wandelingen maken, kajakken, op zoek gaan naar bevertjes en genieten van de lange, warme avonden. Heerlijk!

Verder kent Zweden verschillende nationale parken, een mooie kust en meerdere historische steden. In Zweeds Lapland zijn wij nog nooit geweest, maar hier willen we graag eens naartoe. Dat schijnt een prachtig gebied te zijn. Onze familie heeft ook een keer geslapen in het IJshotel in Zweden. Ook dit is volgens hen een toffe bezienswaardigheid en ervaring als je naar Zweden of Zweeds Lapland gaat.

ORMOH Zweden Scandinavie Stockholm zomer winter sneeuw kajak kajakken gastverblijf bestemming

Wat is het leukste dat jullie daar hebben meegemaakt?

De beste herinneringen hebben we aan een wandeling die we jaren geleden met onze familie hebben gemaakt. Het was heel koud en daarom hebben we tijdens de wandeling een pauze ingelast om een kampvuur te maken. Heel gezellig! We roosterden broodjes, worstjes en appels en aten die samen op. Bij zo’n kampvuur komen natuurlijk de leukste verhalen naar boven, dus we hebben er uren gezeten. Die kou maakte niet meer uit!

Goede herinneringen hebben we ook aan paardrijden en quadrijden in Zweden. Dat is echt heel gaaf! Zeker een aanrader als je ooit in Zweden komt.

ORMOH Zweden Scandinavie Stockholm zomer winter sneeuw kajak kajakken gastverblijf bestemming

Wat zullen jullie niet meer gauw vergeten van Zweden?

Een keer waren we een kleine roadtrip door Zweden aan het maken, om het land zo beter te leren kennen. We reden al uren door de middle of nowhere. We waren gewoon vanuit Nederland met de auto naar Zweden gereden, dus we hadden in Zweden een tentje of een caravan nodig om in te overnachten. Na lang zoeken kwamen we dan eindelijk een camping –midden in een verlaten bos- tegen. We hadden geluk; er was nog één caravan beschikbaar. We hebben die nacht dus in een caravan geslapen. Nou ja, geslapen…? We hoorden ’s nachts de hele tijd geritsel om de camper heen, dus we hebben geen oog dicht gedaan. De volgende ochtend lag er elandenpoep voor de deur. Aha, zij waren dus de indringers geweest…

ORMOH Zweden Scandinavie Stockholm zomer winter sneeuw kajak kajakken gastverblijf bestemming

Zijn jullie nog iets bijzonders te weten gekomen over Zweden?

Inmiddels weten we veel over Zweden, ook over de tradities en gewoonten van het land. De leukste/gekste weetjes op een rij:

  • Pippi-Langkoushuizen bestaan in Zweden echt! Dit is voor kinderen ook leuk om te zien trouwens. Bij het woonhuis van Astrid Lindgren is de originele limonadeboom te zien. Hier is ook het schuurtje van Emil te vinden.
  • Bij een zwembad doucht iedereen samen (naakt!). Er zijn vaak ook meer dan twee kleedkamers; een voor mannen en een voor vrouwen. Als je dit niet gewend bent is het erg ongemakkelijk, maar de Zweden weten niet beter.
  • Je mag je auto/tent/camper/caravan overal neerzetten om te gaan kamperen. Super leuk!

Zijn er ook dingen minder leuk?

Het is jammer dat het in de winter erg koud is in Zweden. Minus 20 graden Celsius is dan meer een regel dan een uitzondering. De dagen zijn dan kort, het wordt vroeg donker en pas laat licht. Als je een zonliefhebber bent is die Zweedse winter drie keer niets. De zomer in Zweden is fijn, met een heerlijke temperatuur en lange dagen. Helaas zijn er dan wel veel muggen en wespen. Niet ideaal.

Verder vinden wij Zweden eigenlijk een heel leuk land. Echt minder leuke dingen hebben we niet meegemaakt, op een keer in een meer vallen na. Maar ach, dat was wel lekker avontuurlijk.

Willen jullie nog iets mee willen tegen reizigers die ook van plan zijn om een soortgelijke reis te maken? Bijvoorbeeld tips, advies, of misschien willen jullie ze iets van harte afraden…

Zoek de natuur op! De Zweedse natuur is echt een must om te bewonderen, in welk seizoen je het land ook bezoekt. Leuk is om midden in het bos te slapen, bijvoorbeeld in een stuga (blokhut). Super gezellig en als je met kinderen reist ook zeker gaaf om te doen. Handig is verschillende soorten kleding mee te nemen (geldt voor elk seizoen). Neem bijvoorbeeld én een trui, én regenkleding én zomerkleding mee. Wel zo fijn, dan kom je tenminste niet voor verrassingen te staan.

ORMOH Zweden Scandinavie Stockholm zomer winter sneeuw kajak kajakken gastverblijf bestemming

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Er zijn veel vooroordelen over de Zweden zelf bekend; ze zijn gesloten of worden zelfs als ‘bot’ omschreven. Wij vinden dat dit zeker meevalt. Zweden helpen je maar al te graag en knopen ook echt wel een gesprek aan. Ze zijn aardig, behulpzaam en down-to-earth. Zweden zijn ook heel gastvrij; elk gezin heeft een gastenverblijf, zelfs als ze in een flat wonen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top