Op reis met… Ellis naar Jordanië

Jordanie ORMOH Op reis met Ellis Wadi Rum Petra

Voor deze editie van “Op reis met…” reizen we met Ellis van Ellis Around The World mee naar Jordanië. Geïnspireerd door een een foto van de woestijn en het wereldwonder Petra op Instagram besloot ze om weer eens een reis buiten Europa te maken, naar een lekker warm land. Ellis vertelde ons alle ins en outs over haar tweeweekse reis.

Je hoort vaak dat reizigers een reis naar Jordanië combineren met het bezoeken van Israël. Ik ben blij dat ik dat niet gedaan heb! Ik had me in Jordanië alleen al nog vele dagen langer kunnen vermaken.

Jordanië… daar zou ik ook nog wel eens heen willen. Wat is er zo bijzonder aan dit land?

Ellis: Het allermooiste aan Jordanië is de bijzondere cultuur. Telkens dacht ik te herkennen waar de cultuur vandaan kwam. Maar keer op keer gebeurde er weer iets onverwachts, waardoor Jordanië totaal niet te vergelijken was met een andere cultuur. Het is een totaal andere wereld danNederland, waardoor je de eerste dagen echt je ogen uitkijkt. De dag dat we aankwamen werd ik door iedere man die langsliep van top tot teen bekeken. Ondanks dat mijn vriend meestal voor of achter mij liep. Het was zeker niet zo dat ik mij niet aan de “kledingvoorschriften” van het land hield. Netjes had ik van begin af aan mijn schouders en knieën bedekt. Toch viel ik op in de mensenmassa van Amman, de hoofdstad van Jordanië.

Jordanie ORMOH Op reis met Ellis Wadi Rum Petra

Maar is het land niet voor een groot deel woestijn?

Ellis: Een groot deel van Jordanië is woestijn. De woestijn Wadi Rum en Wadi Musa zijn werkelijk waar prachtig en kun je als bezienswaardigheden zeker niet missen! In Wadi Musa bevindt zich ook Petra, het wereldwonder.

Ja, dat is waarschijnlijk waar iedereen bij Jordanië aan denkt. Hoe was Petra?

Ellis: Het dorp vlakbij Petra, Wadi Musa, is uitgegroeid tot een waar toeristendorp. Ondanks dat ligt Petra nog een aantal kilometers verderop verscholen tussen de rotsen. Bij binnenkomst ben je ook niet zomaar in de stad zelf, je loopt een aantal kilometers door een kloof, de Siq. Plots zie je tussen de rotsen door een uitgehouwen gebouw verschijnen. Heel gaaf, maar inmiddels toch wel een bekend verhaal. Ik was nog meer verrast door de gave klimtochten die je zelf kunt maken op zoek naar nog meer verborgen schatten in de stad. De rotsen in Petra veranderden continu van kleur en telkens word je weer beloond door een nieuwe tombe of ander bouwwerk.

En Wadi Rum?

Ellis: Wadi Rum is de grootste vallei van Jordanië. Een woestijnvallei die bestaat uit oranje zand en immense rotsen van graniet en zandsteen. Met een 4×4-wagen rijd je samen met een gids door de woestijn, waarna je de mogelijkheid hebt om een nacht onder de sterrenhemel van de woestijn te slapen. Je slaapt bij de oorspronkelijke bewoners van de woestijn, de Bedoeïenen. Ondanks onze korte trip naar Jordanië probeerden we zo lang mogelijk in de woestijn te verblijven. En daar hebben we zeker geen spijt van gehad. De tweede dag reden we dieper de woestijn in om een uniek stukje te ontdekken. Ik voelde me echt even alleen op de wereld, of was het misschien toch Mars?

Jordanie ORMOH Op reis met Ellis Wadi Rum Petra

Wat vind je het leukste dat je in Jordanië hebt meegemaakt?

Ellis: Toevallig waren we in Jordanië tijdens het Suikerfeest! Het merendeel van de bevolking is moslim. Ik kwam in Amman aan toen de Ramadan nog een aantal dagen bezig was. Dat was best wel afzien, want ook van een niet-moslim wordt verwacht dat je niet eet en drinkt op straat. Nu is dat best lastig als de temperaturen veel hoger liggen dan de temperaturen die wij in Nederland gewend zijn. Het was vooral heel bijzonder om te zien hoe het dagelijks leven in Jordanië wordt aangepast aan de Ramadan. Het Suikerfeest zelf is net zo groot als Kerst in Nederland gevierd wordt. Het lekkerste eten wordt gekookt en de grootste cadeaus worden voor familieleden gehaald. Waarna ze net als wij op de feestdag zelf bij familie op bezoek gaan.

Wat vond je een onvergetelijk moment tijdens je reis?

Ellis: In Petra waren we na een lange klim aangekomen op de hoge rots tegenover de grootste schat van Petra, de Treasury. Boven op de berg zaten bedoeïenen in hun hutje te wachten op bezoekers en te genieten van “bedoeïenenkoffie”. We werden uitgenodigd om ook een kopje te komen drinken en genoten een lange tijd van het uitzicht. De avond viel en deze avond zou Petra by Night zijn. Petra wordt voor Petra by Night omgetoverd tot een waar sprookje. Door de hele kloof worden kaarsjes neergezet. ‘Kunnen we Petra by Night ook vanuit de hoogte bewonderen?’ vroeg ik aan de bedoeïen. Zo hoeven we niet terug te lopen naar de ingang en een extra ticket te kopen. De bedoeïenen vertelden dat zij dit iedere avond doen, we konden gewoon bij hun blijven zitten. ‘Dat klinkt goed, maar hoe komen we dan terug in het donker?’ Ze gaven aan dat ze elke plek in Petra kennen en dat ze ons terug willen brengen naar de ingang. Even twijfelden we of dit allemaal te vertrouwen was, tot er andere toeristen hetzelfde idee hadden en bij ons kwamen zitten. We bleven met z’n allen hoog boven de Treasury genieten van Petra by Night. Heel gaaf om dit zo van boven te mogen ervaren.

Het werd pikkedonker in Petra, we wilden graag terug keren naar ons hostel. Een aantal keer vroegen we ongeduldig aan de bedoeïenen wanneer we terug zouden lopen. Tot plots iedereen op stond en de ezels pakten. We gaan nu niet meer lopend terug, gaven de bedoeïen aan, jullie mogen wel mee op de ezel. We weigerden eerst om met de ezel de steile trappen af te lopen. Maar lopen mochten we niet, dus na wat tegen stribbelen gingen we uiteindelijk toch op de ezel. Stap voor stap liep de ezel de trappen af naar beneden. Na een ellenlange tocht kwamen we veilig en wel aan bij de ingang van het park. Het was toch wel even een opluchting, maar een ervaring om nooit te vergeten!

Jordanie ORMOH Op reis met Ellis Wadi Rum Petra Jordanie ORMOH Op reis met Ellis Wadi Rum Petra Jordanie ORMOH Op reis met Ellis Wadi Rum Petra

Ben je nog iets bijzonders te weten gekomen over Jordanië?

Ellis: Wanneer ik vertelde dat ik op reis naar Jordanië zou gaan, was vrijwel altijd de eerste vraag: “Is het daar wel veilig?“. Zelf had ik uiteraard al uitgebreid research gedaan naar het land en de situatie in het land. De bestemming is absoluut veilig, sterker nog, ik heb me geen enkel moment echt onveilig gevoeld. De grens met Syrië zit dicht en het gevaar moet je zelf natuurlijk niet opzoeken. In gesprek met locals hoorde ik waaraan je vluchtelingen kunt herkennen. Want ja, toeristen vallen hier meer op dan bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen. We kwamen erachter dat de kinderen die ’s avonds laat op straat bedelen of spulletjes verkopen, vluchteling zijn. Ik werd toch even weer met mijn neus op de feiten gedrukt.

Waren er nog andere dingen die minder leuk waren?

Ellis: In gesprek met de lokale bevolking heb ik veel geleerd over het volk. Jordaniërs zijn heel gastvrij en gedreven. Toch lijden ze zwaar onder de omstandigheden in hun buurlanden. Niet alleen Syrië ligt net over de grens, ook in Saudi-Arabië en Israël is de situatie niet altijd even stabiel. Ik sprak met een gedreven geneeskundestudent die helaas niet in het buitenland mocht studeren. Terwijl in Jordanië de eisen heel hoog zijn om aan het werk te mogen. Je merkt dat de kansen voor jongeren op dit moment minimaal zijn. Je beseft je dan weer hoe blij je moet zijn met een Nederlands paspoort een ticket voor de hele wereld.

Zou je nog iets willen zeggen tegen reizigers die ook van plan zijn om een soortgelijke reis als jullie te maken? Bijvoorbeeld tips, advies, of misschien wil je ze iets van harte afraden…

Ellis: Deze reis ging ik samen met mijn vriend op reis. Het was heel prettig om als stel samen te reizen in dit land. Ik kan me niet voorstellen om als vrouw alleen door Jordanië te reizen en heb mij meerdere malen afgevraagd of ik het prettig zou vinden. Mocht je dit toch willen als vrouw zijnde, denk hier dan erg goed over na en doe vooral voorzichtig!


  • Wil jij ook geïnterviewd worden voor de rubriek “Op reis met…”? Laat het ons weten!
  • Meer weten over Ellis en haar reizen? Bekijk haar website, Instagram of Facebookpagina.
  • En: Je rondreis door Jordanië is natuurlijk niet compleet zonder een goede reisgids 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top