Op reis met… Astrid en Milou naar Pingyao

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Eindelijk is het zover, de aftrap van onze enige echte lezersrubriek “Op reis met…”. Een – vooralsnog – maandelijks terugkerend geheel waar niet onze, maar jullie reiservaringen centraal staan. Het thema van de maand oktober is China, dus gaan we dit keer op reis met Milou (21) en Astrid (22)  naar Pingyao, zo’n 700 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Beijing. Pingyao is vooral bekend omdat het een van de best bewaarde historische steden van China is. Van de acht dagen dat Astrid en Milou in China verbleven, zijn ze er drie in Pingyao geweest.

In Beijing hadden we nog regelmatig dat er foto’s op de menukaart stonden, dus kon je gewoon lekker plaatjes kijken bij het bestellen en meestal leek het er ook nog op. In Pingyao waren er wel kromme Engelse vertalingen in restaurants, maar geen plaatjes. We hebben ontzettend gelachen om de “chicken with no flavour” en “baby fans garlic food”.

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Pingyao, eerlijk gezegd hadden wij daar nooit eerder van gehoord. Hoe kwamen jullie erbij om daarheen te gaan? Astrid: Het leek ons leuk om meer van China te zien dan alleen Beijing, dus kozen we voor een van de verlengingen die onze reisorganisatie aanbood. Pingyao leek ons minder toeristisch dan bijvoorbeeld Xian. Milou: Het was ook net zo mooi als op de foto’s: onderweg in de trein al zagen we het China zoals we het ons hadden voorgesteld, met rijstvelden, hoge bergen, groen landschap. Prachtig om te zien.

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Wat mag je niet missen als je in Pingyao bent? Astrid: de oude binnenstad is erg mooi. Het zijn allemaal schattige straatjes met veel rode lampionnen, en de meeste bezienswaardigheden bevinden zin op kleine binnenplaatsen. Je kunt een ticket kopen waarmee je toegang krijgt tot alle bezienswaardigheden van Pingyao, dus dat hebben we gedaan. Vooral de Confuciustempel was erg de moeite waard. Milou: Eigenlijk is de stad één grote bezienswaardigheid. Het is niet zo groot, dus je kunt alles lopend doen. We hebben denk ik wel twee uur gedaan om van de ene naar de andere kant van een straat te komen, simpelweg omdat er zoveel te zien was. Omdat alles in het Chinees staat aangegeven, was het vaak ook een verrassing wat we te zien zouden krijgen. De ene keer kwamen we terecht in een museum voor martial arts, dan weer in een kalligrafiemuseum en dan weer in een museum waar werd getoond hoe men vroeger leefde.

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Waren jullie zelf ook nog een bezienswaardigheid? Milou: ik heb nu nog steeds dat ik automatisch wegduik als ik mensen een foto zie maken, haha. De meeste toeristen in Pingyao zijn Chinees, ze hebben er bijna geen westerlingen gezien. Mensen wilden graag met ons op de foto of maakten stiekem selfies met ons op de achtergrond. Op een avond gingen we naar een restaurant en kregen we een tafeltje aan een enorm raam toegewezen. Voorbijgangers keken of wezen naar ons. Een groepje van vier mannen stond nét iets te lang voor het raam. Eentje begon enthousiast met zijn telefoon te zwaaien, maar ik vond dat onbeleefd en stom want we waren aan het eten. Ze bleven echter maar lachen en zwaaien, en ik bleef maar met mijn stokjes zwaaien en naar mijn eten wijzen. Op dat moment had ik er echt geen zin in en ik wilde gewoon mijn flubberige noedels in alle rust opeten. Uiteindelijk heeft Astrid lief gelachen voor de foto zodat ze weg gingen.

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat vonden jullie van het Chinese eten? Astrid: In Beijing en Pingyao wordt veel eten op straat verkocht. Soms ziet het er niet zo goed uit, maar andere keren lijkt het best goed en ruikt het lekker. Sommige dingen had ik best willen proeven, maar dit durfde ik toch niet aan. Milou: Na al het vlees in Mongolië was ik héél blij met de vele groenten in China! Eindelijk weer lekkere peultjes of broccoli. In Pingyao waren er verschillende sojasauswinkels en je merkte ook in het eten dat sojasaus echt een ding is daar. De peultjes waren dus doorweekt in sojasaus, lekker! Astrid: Soms hadden we wel moeite met het bestellen van gerechten. De Engelse vertalingen zijn vaak een raadsel en je weet nooit wanneer er veel chilipeper wordt gebruikt en wanneer niet. Milou: In Beijing hadden we nog regelmatig dat er foto’s op de menukaart stonden, dus kon je gewoon lekker plaatjes kijken bij het bestellen en meestal leek het er ook nog op. In Pingyao waren er wel kromme Engelse vertalingen in restaurants, maar geen plaatjes. We hebben ontzettend gelachen om de “chicken with no flavour” en “baby fans garlic food”. Meestal kon je wel een beetje raden wat je zou krijgen, maar soms was het totaal iets anders. De “duck’s treasures” is niet aan te raden, tenzij je van de ingewanden houdt, en alles met de pezen en spieren er nog aan!

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Welke tips zou je zeker meegeven aan anderen die een soortgelijke reis gaan maken? Milou: houd een blog of dagboek bij. Je maakt zoveel mee dat je alle kleine details vergeet. En die zijn vaak het leukst! Ik lees nog regelmatig onze blogs terug van de reis en waan me dan weer eventjes in Pingyao. Astrid: Neem stroopwafels mee, lekker om zelf op te eten en tegelijk een heel leuk cadeautje voor de mensen die je ontmoet… Verder is het heel handig om een beetje Chinees te leren. In Beijing zijn de belangrijke dingen wel vertaald, in Pingyao niet. Omdat we in de trein toch veel vrije tijd hadden hebben we een spoedcursus Chinees gevolgd, uit een boekje. Bordjes voor ingang, uitgang, wc, dames(wc), pinautomaat en supermarkt, konden wij vervolgens gewoon lezen!

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Gaan jullie nog een keer terug? Milou: Ik zou heel graag meer van de Chinese natuur willen zien, en Hongkong of Shanghai lijken me ook fantastisch. Als twee (inmiddels arme) studenten moet je echter keuzes maken. Dankzij onze reis weet ik in ieder geval dat ik sowieso nog een keer terug wil!

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

Pingyao China Beijing Transsiberie Express Transmongolië Express ORMOH

One thought on “Op reis met… Astrid en Milou naar Pingyao”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top