Rotskust in Frankrijk: de Opaalkust

De Rotskusten

Wanneer je denkt aan rotsige kusten dan heb je al gauw een beeld voor ogen van de krijtrotsen bij Dover. Maar tegenover Dover, aan de andere kant van de Straat van Dover/Nauw van Calais (afhankelijk van je affiniteit met één van de twee landen), iets ten zuiden van Calais, daar in het verre Noorden van Frankrijk, waar voor de rest niet zo veel aan is tenzij je van eindeloze akkervelden in een licht glooiend landschap houd, ligt de Opaalkust. Kenmerkend aan die kuststreek is de afwisseling van zandstrand en steile zandsteenrotsen. Wij van Op reis met ome Hein waren daar enkele weken geleden om deze schitterende kuststreek te bezoeken, waar je prachtige zonsondergangen hebt.

Boulogne sur Mer Opaalkust Cote d'Opale Fort Ambleteuse Frankrijk Noord-Frankrijk kust Calais Rotskust Straat van Dover

Boulogne-sur-Mer

De meest voor de hand liggende plek om te overnachten is Boulogne-sur-Mer. Het oude stadscentrum buiten beschouwing gelaten, is er in deze stad niet veel te beleven. Het is een chaotisch opgebouwde stad met vele architecturale stijlen door elkaar heen, wat op zich grappig is om te zien, maar het maakt het er niet mooier op. Het ‘nieuwe’ stadscentrum, waar de winkels en de restaurantjes liggen, is op een bezoek aan de Sint Nicolaas kerk na, niet echt het bezoeken waard. Bovendien is Boulogne-sur-Mer een echt vissersstad en het is ook vandaag de dag nog de grootste vissershaven van Frankrijk. Veel strand tref je er buiten het havengebied dan ook niet aan.

Maar natuurlijk zijn er wel een aantal leuke dingen te bezichtigen. Zoals een heel klein museum, een oud vissershuisje in La Beuriere, de oude visserswijk van Boulogne. En dierenliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Nausicáa, één van de grootste maritieme dierenaquaria van Europa.

Boulogne sur Mer Opaalkust Cote d'Opale Fort Ambleteuse Frankrijk Noord-Frankrijk kust Calais Rotskust Straat van Dover
De muren van de oude binnenstad

Het oude stadscentrum is echter wel mooi opgebouwd en er valt behoorlijk veel moois te bezichtigen. Het leukste is dat het helemaal ommuurt is en je helemaal rondom over de stadsmuren kunt wandelen. Maar daar volgende weer meer over op Op reis met ome Hein.

Fort d’Ambleteuse

Hoe dan ook, als je echter meer van het strandleven houdt dan van cultuur of juist meer van wandelen in de natuur dan kan je beter een uitstapje maken. Een tip voor de zonaanbidders is het nabij gelegen dorpje Wimereux. Voor een mooie strandwandeling moet je iets verder naar het Noorden, naar point Deux Caps waar de zandsteenrotsformaties aan de kust op hun hoogst zijn en waar het prachtige aan het strand gelegen Fort Mahon of ook wel Fort d’Ambleteuse te bewonderen valt.

Boulogne sur Mer Opaalkust Cote d'Opale Fort Ambleteuse Frankrijk Noord-Frankrijk kust Calais Rotskust Straat van Dover
Fort d’Ambleteuse

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top