Een korte zomer in Roemenië

Roemenië Timisoara Siria platteland zomer zon zonnig stedentrip zomervakantie citytrip bezienswaardigheden

Krap twee weken na onze avontuurlijke treinreis stapten we alweer in het vliegtuig, dit maal richting Roemenië. Voor mij geen nieuwe bestemming, maar het was wel voor het eerst dat ik het land in de zomer bezocht. Het was dus warm en groen in plaats van koud en grijs. Het werd een superkorte trip waarbij we zowel Timisoara bezochten (daarover volgende keer meer) als het Roemeense platteland wat meer verkenden.

We hadden het geluk dat we in Roemenië werden “rondgeleid” door een goede vriendin die zich ter plekke opwierp als lokale gids/gastvrouw/chauffeur/kenner/enzovoorts en ons zo mee kon nemen naar de mooie, onbekende pareltjes van dit Oost-Europese land.

Roemenië Timisoara Siria platteland zomer zon zonnig stedentrip zomervakantie citytrip bezienswaardigheden

Siria: wijngaarden, heuvels en een ruïne

We startten in Timisoara en reden vanaf daar richting Arad, en verder, richting het begin van de Karpaten. Onze eerste bezienswaardigheid was de ruïne van het Cetatea Siria, een vijftiende eeuws kasteel. Je moet er een behoorlijke klim voor maken, maar het is de moeite waard. Vanaf de top waar het kasteel zich begint heb je een uitzicht dat zich uitstrekt over de gehele horizon, waardoor je heel ver over de Hongaarse vlakte kon kijken. De ruïne is een typische ruïne, namelijk een hoop stenen waarbij je met wat verbeelding nog enigszins kunt voorstellen hoe het er vroeger uitzag.

De omgeving van het dorp Siria, dat overigens ook bekend is vanwege de grote Romagemeenschap die er woont, leent zich uitstekend voor het aanleggen van wijngaarden. Die zijn er dan ook volop. Veel mensen hebben een kelder waar ze wijn maken, en wij laten de gelegenheid om hiervan te proeven niet aan ons voorbijgaan. Het bleef echter niet bij wijn, want na een lichtzoete rode wijn en een wat kruidigere, stevige rode wijn was het tijd voor de perzikenlikeur, de walnotenlikeur en het kersenbier. De hoeveelheden waren niet zuinig en er was geen mogelijkheid tot uitspugen. Je kunt je wellicht voorstellen hoe wij deze kelder weer verlieten…

Roemenië Timisoara Siria platteland zomer zon zonnig stedentrip zomervakantie citytrip bezienswaardigheden

Het meer van Ghioroc

Iets verder op, richting Paulis en Lipova, ligt het plaatsje Ghioroc. Leuk weetje: er is hier ook een tramstation, en als je geluk hebt komt er een tram in de richting van Arad. Maar dat is niet het enige. Bij Ghioroc ligt ook een meer. Met strand. En strandstoelen. En restaurantjes. En rieten parasols. Een perfecte bestemming dus om bij te komen en af te koelen, onder het genot van een ijsje en een biertje. het water was lekker fris (toegeven, ik had geen bikini bij en heb dus niet gezwommen, had ik wel een bikini bij was ik waarschijnlijk ook niet gaan zwemmen…).

Na een uurtje bij het meer zijn we weer teruggereden naar Siria, voor het diner. We streken neer op het terras bij La Foresteria. Ons diner? Pasta, pasta, pasta. Met paddenstoelen (voor mij dan). We keken toe hoe de avond langzaam begon te vallen, en haastten ons toen naar de volgende bestemming… een fotoshoot, ook daarover later meer!

Roemenië Timisoara Siria platteland zomer zon zonnig stedentrip zomervakantie citytrip bezienswaardigheden

 

 

 

2 thoughts on “Een korte zomer in Roemenië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top