Terug naar de middeleeuwen in Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg

Afgelopen weekend maakten wij met de fiets een prachtig rondje Arnhem-Nijmegen. De route voerde ons door de Lingewaard van Huissen naar Doornenburg. Na Doornenburg namen we tweemaal een pondje. De eerste over het Pannerdens Kanaal en de tweede over de Rijn bij Millingen. Vervolgens fietsten we naar een heel bijzondere plek, door de Ooijpolder naar Nijmegen en via Lent weer terug naar Arnhem en naar huis.

Kasteel Doornenburg Lingewaard Fietstocht Arnhem Nijmegen Ridders Middeleeuwen Ridderfestival

Doornenburg was onze eerste stop op onze fietstocht. Ik was er vorige winter al eens met de fiets geweest en toen werd ik daar verrast door een prachtig kasteel met een wonderbaarlijke intacte hoofdburcht en muren. Ik had geen idee dat er een kasteel was, aangezien ik zelf van oorsprong uit het uiterste westen van de provincie Utrecht kom. Inmiddels weet ik een heleboel meer over het kasteel en haar verleden. En dat wil bij deze met jullie delen.

Kasteel Doornenburg Lingewaard Fietstocht Arnhem Nijmegen Ridders Middeleeuwen Ridderfestival

Geschiedenis van het kasteel

Kasteel Doornenburg heeft een rijke historie. Al in de negende eeuw stond er een versterkt huis genaamd villa Dorenburc. Dit werd in de dertiende eeuw omgebouwd tot een kleine burcht. In de vijftiende eeuw werd er voor de vesting, de hoofdburcht, een voorburcht gebouwd. De voorburcht is het ommuurde plein voor de vesting waar ook de woonvertrekken voor de werklieden, barakken voor de soldaten, een kleine kapel en zelfs een boerderij in staat. Wie vroeger naar de televisieserie ‘Floris’ keek (zoals ik)  zal de burcht wellicht herkennen, omdat de serie daar grotendeels is opgenomen.

Kasteel Doornenburg Lingewaard Fietstocht Arnhem Nijmegen Ridders Middeleeuwen Ridderfestival

Ridderweekend 1&2 juli

Maar alleen het bekijken van een mooi oud kasteel is niet het enige wat er te beleven valt. Zo vindt er in het weekend van 1 en 2 juli een waar Lage Landen Riddertoernooi plaats met internationale riddergroepen. Zo zijn er bij het steekspel te paard ook deelnemers aanwezig uit België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië. Naast de ruitergevechten met lans en zwaard zijn er ook man-tot-man gevechten en boogschutterscompetities. Maar het is niet alleen ridderfestijn. Er zijn ook jonkvrouwen, dansers, troubadours, jongleurs, valkeniers en allerlei ambachtsvolk op de been daarmee kasteel Doornenburg veranderen in ware levendige Middeleeuwse vesting. Bovendien kun je alle informatie krijgen over het Middeleeuwse leven en ambacht.  Kom daarom allemaal gezellig, verkleed als ridder of jonkvrouw, in het eerste weekend van juli naar Kasteel Doornenburg. Wij van Op reis met ome Hein zullen ook aanwezig zijn. Toegang is gratis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top