Dagtrip Amsterdam: het Joods Cultureel Kwartier

Een bericht over FACE IT!, een tentoonstelling over stereotypen en vooroordelen in het Joods Historisch Museum, bracht ons in februari tweemaal een zondag naar het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, waar we verschillende musea en monumenten bezochten.

Het Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier bevindt zich in de joodse buurt in Amsterdam, vlakbij het Waterlooplein. Met één ticket kun je de volgende locaties bezoeken en alles te weten komen over de joodse tradities, gebruiken en geschiedenis:

  • Het Joods Historisch Museum;
  • De Portugese Synagoge (en de daarbij horende bibliotheek Ets Haim);
  • De Hollandsche Schouwburg;
  • Het Nationaal Holocaust Museum.

Het ticket kost 15,00 euro en is vanaf de datum van aankoop een maand geldig.

Het Joods Historisch Museum

Het Joods Historisch Museum (JHM) was onze eerste stop (en ook de enige voor die dag). Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. Als je ergens de komende maanden nog tijd hebt, is de tentoonstelling FACE IT! zeker de moeite waard 🙂

Amsterdam Joods Historisch Museum Joods Cultureel Kwartier

De Portugese Synagoge

Twee weken later bezochten we de overige drie bezienswaardigheden. Op een miezerige zondagochtend, 10.00 stipt, stonden we voor de ingang van de Portugese Synagoge. Dit gebouw wordt nog steeds gebruikt als gebedshuis, maar is ook opengesteld voor publiek. Pieter deed wel even zijn keppeltje op.

Amsterdam botanische tuin winter Hortus Hortus Botanicus Citytrip stedentrip dagtrip trein Joods Cultureel Kwartier

Bij de Portugese Synagoge bevindt zich ook Ets Haim, de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. Deze bibliotheek is opgericht in 1616 en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de bibliotheek niet daadwerkelijk in, maar wel bezichtigen via een glazen wand in een deur.

De Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg is tegenwoordig een monument ter nagedachtenis aan de joodse slachtoffers die hier in de Tweede Wereldoorlog bijeen werden gebracht. Op de eerste verdieping is een tentoonstelling over de Jodenvervolging in Nederland, op de begane grond bevindt zich de namenwand met namen van alle slachtoffers. Deze locatie is overigens ook zonder ticket te bezoeken.

Het Nationaal Holocaust Museum

Tegenover de Hollandsche Schouwburg is het Nationaal Holocaust Museum. De man achter de balie vertelde ons dat dit museum nog een jaar open is. Het is een historische plek, omdat vanuit hier ongeveer zeshonderd kinderen naar relatief veilige plaatsen werden gesmokkeld. Het verhaal van de Holocaust wordt hier verteld door middel van wisselende tentoonstellingen en evenementen.

IMG-20170219-WA0039

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Goto Top